Grécko a Turecko rokujú o situácii v Sýrii

10.10.2012 Celý región

Atény 10. októbra (TASR) - Grécky premiér Antonis Samaras sa dnes v Aténach stretol s tureckým ministrom zahraničných vecí Ahmetom Davutogluom a rokoval s ním o situácii v oblasti Egejského mora, o rozdelenom Cypre, ako aj o vývoji v Sýrii a s tým súvisiacim prílevom utečencov.

Davutogluova návšteva v Aténach je prvá, odkedy sa v júni úradu ujala nová grécka konzervatívna vláda, ktorej úlohou je v prvom rade účinne riešiť ekonomickú krízu a ňou súvisiace problémy.

Po Samarasovom stretnutí s Davutogluom nebolo vydané žiadne komuniké pre médiá.

Davutoglu sa dnes stretne aj s ministrom zahraničných vecí Dimitrisom Avramopulosom, s ktorým bude rokovať o situácii v Sýrii a o napätej situácii na hraniciach s Tureckom, kde už niekoľko dní dochádza k mínometným cezhraničným útokom.

Pokiaľ ide o prílev utečencov, Grécko je pre nich hlavnou tranzitnou krajinou pre vstup do EÚ. Väčšina utečencov do Grécka prichádza práve cez spoločnú hranicu s Tureckom.

Vzťahy medzi Gréckom a Tureckom sa výrazne zlepšili začiatkom 90. rokov, ale Atény a Ankara majú ešte viacero nedoriešených sporov, vrátane sporu o ostrov Cyprus.

Cyprus je etnicky rozdelený od roku 1974, keď Turecko ako jeden z garantov jeho nezávislosti zasiahlo proti prevratu, ktorý zorganizovala vtedajšia grécka chunta s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku. Napriek tomu, že pokus o zjednotenie s Gréckom nebol úspešný, Ankara svojich vojakov zo severného Cypru dodnes nestiahla. Na území pod ochranou Turecka v roku 1983 vznikla Severocyperská turecká republika, ktorej nezávislosť však uznáva iba Ankara. Druhá časť ostrova obývaná etnickými Grékmi, ktorú naopak neuznáva Turecko, v roku 2004 vstúpila do Európskej únie. Dlhoročný spor teraz predstavuje vážnu prekážku v prístupových rokovaniach s Tureckom, ktoré odmieta spolupracovať s cyperskými Grékmi ako jedným z členov EÚ.
 

Vyberte región